Voedseleducatie Hoeksche Waard


Stichting Natuurlijk bij de Boer wil het boerenleven en de streekproducten op het eiland blijvend onder de aandacht brengen. Dit doel bereiken zij onder andere door activiteiten, lessen, presentaties en workshops te verzorgen bij kinderopvang en scholen. Kinderen worden zo op een speelse wijze geïnformeerd over het belang van gezonde voeding.
 

 

Maak kennis met de menukaart van Jong leren eten.
Ontdek de vele mogelijkheden in de Hoeksche Waard.

Het organiseren van een activiteit over voedseleducatie vraagt om maatwerk.

Stichting Natuurlijk bij de Boer stemt de activiteiten dan ook af op de wens van de school,

leeftijd van de kinderen en grootte van de groep. 

Hier vind u de volledige menukaart van de Hoeksche Waard:
Menukaart Hoeksche Waard


Succesvolle samenwerking in gemeente Hoeksche Waard om streekproducten en boerderijleven bij het onderwijs te brengen

-Hoeksche Chips 

De rondleiding begint bij het Foodlab inspiratiepunt. Hierna leidt de gids je langs de akkers waar de aardappelen voor de chips worden verbouwd. Ook ga je een kijkje nemen in de productie waar het proces van aardappel tot chips wordt toegelicht. Door verschillende gangen en grote ramen zie je hoe de chips wordt geproduceerd. Ten slotte maak je een wandeling door de mooie natuurtuin.'

 

-Melkveehouderij

Tijdens de rondleiding wordt een kijkje genomen bij de koeien en de kalfjes en misschien kun je bij het melken kijken. 

 

-Fruitteelt bedrijf

Rondleiding door de boomgaard, leer appels plukken, de lekkerste appelmoes maak jij zelf! Ook zelf appelsap persen behoort tot de mogelijkheden

 

-Akkerbouwbedrijf

Uitleg en rondleiding door akkerbouwerwat er te doen en te zien is, hangt heel erg af van het seizoen. Voor de leukste oogstexcursies, wees er snel bij. Plan deze bezoeken het liefst in september of begin oktober anders is het oogstseizoen over.

Maar ook in andere seizoenen is er veel te zien en te beleven op een akkerbouwbedrijf, informeer naar de mogelijkheden.

 

-Molen op diverse locaties

Maak kennis met een molen, beleef de bijzondere geschiedenis van molen. Hoe werkt een molen? De molenaar vertelt het zelf.

 

-Koken in de klas door diverse aanbieders

Zelf koken op een boerderij of in de klas. Leerlingen gaan aan de slag om een gerecht te maken van lokale groenten 

Leer alles over allerlei groenten, leer ze zelf te snijden en we maken bijvoorbeeld met de hele groep een heerlijke groentesoep. Overigens is het ook mogelijk om in de klas jam of appelmoes te maken. Ook appelsap persen op locatie behoort tot de mogelijkheden. 

 

-Gezonde voeding in de klas door diverse aanbieders.

Leer welke producten gezond zijn en welke je in mate moet eten

 

-Bezoek aan een imker

Laat de imker je alles vertellen over bijen en ga samen in een bijenkast kijken. Proef van de verschillende soorten honing en knutsel je eigen bij.

 

-Oogst je eigen voedsel

Het zelf oogsten van je voedsel op het land! Zien waar je voedsel vandaan komt. De boer vertelt er alles over.